HTML

Ahogy én látom

Világrengető kérdések, jövő, blablabla

Friss topikok

Címkék

Fenntartható adósságpálya

2012.02.11. 13:16 egyszeri ember

 Értelmes emberekben már a cím is megrökönyödést kellene, hogy kiváltson. Mégsem ez történik általában. Hogy miért? Mert azt sulykolták belénk, hogy a hitel hasznos és jó. Még talán Széchenyi Hitel című műve is bevillanhat pár olvasónak. Ám egy nagyon fontos dolgot elfelejtünk! A reformkorban az emberek nem úgy autóra, és az állam sem nyugdíjkifizetésre, vagy a bankok megmentésére vette azt fel. Abban az időben csak akkor vettek fel hitelt, ha abban bíztak, hogy olyanba fektethetik, ami többszörösen visszatermeli a tőkét és a kamatokat is. Magyarul befektették, gyakorlatilag kizárólag a reálgazdaságba. Ma mi történik? Az emberek nagyobb részt rövidtávú anyagi nehézségek megoldására, vagy rosszabb esetben kényelmi igényeik kielégítésére vesznek fel hiteleket. Persze nem szabad elfeletkezni azokról sem, akik tényleg rákényszerülnek erre, de azt hiszem mindenki tisztában van vele, hogy ők elég erősen kisebbségben vannak. 

Az már csak a hab a tortán, hogy az emberek nem is tájékozódnak megfelelően a témában. Van, aki pár nap alatt meghozza a döntést egy hirtelen esedékessé vált hitelfelvételről mindenféle tájékozódás nélkül. Ebben az eljárásban az is elszomorító, hogy a bankok sem erőltetik meg magukat a tájékoztatásban. Persze, van etikai kódex, meg szépen le van írva minden a szerződésben. De ha már az alapfogalmakkal sem vagyunk tisztában, esélytelen, hogy átlássuk a mondjuk 10 éves futamidőre felvett hitelünkben rejtő kockázatokat. Ez a túlzott bizalom talán indokolható azzal is, hogy ha egy kedvesen mosolygó ügyintéző ül velünk szemben, nem az lesz az első eszünkbe jutó gondolat, hogy a szerződés aláírása a tulajdonosnak aránytalanul nagy profitot hoz. Ennyi talán a lényeges egy átlagember szemszögéből.
 
Most szakadjunk el tőle, és nézzük meg, hogy folyik ez nagyban. (Még) élő példa erre a Görög válság. Az ész nélküli hitelfelvétel és nem mellesleg egy pénzügyi csalás eredménye, hogy bajban vannak. Ez még érthető is, hiszen hazudni, csalni, és hülyékkel kormányozni sokáig valóban nem lehet. De az már teljesen érthetetlen, ahogyan megpróbálják megoldani a gondokat. Újabb hitelfelvétel.... Ehhez aztán kell pénzügyi diploma, meg IMF és EU. A válságból még nagyobb bajt csináltak, immár 20% feletti a munkanélküliség, hazánkhoz hasonló mértékben, csak még gyorsabban eladták a jelentősebb állami cégeket, vezetők buktak meg. És ennyi eseménynek még mindig semmi eredménye. De ez nem meglepő a megoldási kísérletek ismeretében. Most készülnek elfogadni a második mentőcsomagot, amit sokkal inkább nevezhetnénk rabigának. Akinek egy kis esze van, tudja, hogy ma már nem fegyverrel, hanem adóssággal gyarmatosítanak. Persze, hogy a másik oldal "érdemeiről" is szóljak, megemlítem, hogy néhány nagyobb befektető már lemondott a hitel visszafizetéséből adódó profitjáról, csakhogy legalább a tőkéjét viszontláthassa. Persze ennyi szöveg után már joggal várhatja a kedves Olvasó, hogy valamit hozzátegyek a témához. Lássuk! Egyszerű a recept: jelentsenek államcsődöt és kész. Mi lesz akkor? Nagyon nagy káosz és zűrzavar. Nem lesznek nyugdíjak, népszerűtlen lesz az összes politikus (főként ezért nem akarják), az állami alkalmazottak munkanélküliek lesznek stb. De megteremtődik a lehetőség arra, hogy új módon álljanak hozzá. Ha már egyszer ki tudták találni a demokráciát, talán a következő lépcsőfokot is ők lépik meg legelőször. Egy kamatok nélküli világ, ahol az fizet, akinek sok a pénze. Milyen jó is lenne, igaz? Utópiának hangzik, de a jelenlegi rendszernél sokkal jobb is lehetne. Persze, a hátrányait nem tudjuk, annak ellenére, hogy biztosan lennének. 
 
Mindenesetre az alapja az "anti-kamat", vagy ha úgy tetszik a pénzadó lenne. Ez egyszerűen azt jelentené, hogy akinél sok a pénz, amit nem fektet be a reálgazdaságba, azt megadóztatják. EZ mért is lenne olyan jó? Mert a jelenleg használatos kamattal szemben nem tágítaná, hanem szűkítené a társadalmi szakadékot. A befekteetőknek pedig továbbra is érdekükben állna befektetni pénzüket, így azonban elkerülhető, hogy az esetlegesen, akár mesterségesen kialakuló hitelhiány következtében a hitelkamatok magasra szökjenek, ami recessziót eredményezne. 
 
Nem vagyok nagy közgazdász, és nem is én vagyok az első, akinek ez eszébe jut. De ettől függetlenül szerintem megfontolandó az ötlet.

1 komment

Címkék: eu hitel pénz imf csőd kamat görögök

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeriember.blog.hu/api/trackback/id/tr594093579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.14. 13:39:32

Fenntartható adósságpálya: Igen, de az dinamikusan növekedő!!!
süti beállítások módosítása