HTML

Ahogy én látom

Világrengető kérdések, jövő, blablabla

Friss topikok

Címkék

Hogyan építsünk szarból várat? (profi szintű útmutató) Avagy a pénz világa. (itt még csak kezdő sem vagy)

2011.09.12. 13:27 egyszeri ember

Nos, talán nem sértődtök meg, ha azt mondom, az átlagember azt sem tudja, hogy mi az a pénz. Hogy jön létre, hogy jut be a körbe, hogy kerül ki, megsemmisül-e? Nem ezt akarom leírni, de érdekes dolog, utána lehet nézni. Szögezzünk le annyit, hogy a pénz adósságból jön létre, és ha minden adósegyszerre fizetné ki az adósságait, elfogyna az összes. Második alapkérdés: mi a kamat? Ugye érezzük, hogy ez valami költség, amit azért fizetünk, hogy valaki odaadja nekünk a pénzét, hogy azzal valamilyen tevékenységet végezzünk. De jobban belegondolva a kamat kierőszakolja a gazdaság állandó növekedését és fel is emészti a azt. Eléri, hogy a gazdagok tovább gazdagodjanak, a szegények pedig még szegényebbek legyenek.

Hol a vége? Székfoglalós játékhoz hasonlít, ahol valaki mindig adós marad, mert mindig csak annyi pénz teremtődik, amennyit kihelyeznek, a kamat viszont nem jön létre. Ennek következtében 100 azonos bevételű cég közül 10% kamat esetén minden tizediknek el kell buknia, hogy a végére minden pénz vissza legyen fizetve. Tehát amikor azt érezzük, hogy megy a gazdaság, mert sok cég jön létre, és azok tevékenykednek, valójában csak a székfoglalós játék újabb körét látjuk, amikor megint kiesik valaki. És az életben is a játékhoz hasonlóan, 1 ember kivételével mindenki egszívja. A különbség csak annyi, hogy a valóságban az az 1 ember igazából sosem játszott. Ő biztosra ment. Ő teremtette a pénzt mind a 100 cég számára.
Remélem tetszett a kis analógiám. Aki még több ilyet szeretne olvasni, vagy csak érdekli a téma, az olvassa el a következők közül valamelyik könyvet: http://mek.oszk.hu/06800/06897/html/index.htm
Szóval ezek után kis elkondolkodás....ÁÁÁ, megvan. Sokkal értelmesebb lenne azt kérdezni, "hogy jutottunk ide?" Sokminden vezetett el idáig, csak néhány okot említett: tudatlanság, titkolózás, hiszékenység,  soksok megvezetés..... De a legfontosabb az első, a tudatlanság. Ugyanis nem sok helyen tanítják, hogy mi is zajlik valójában egy bankban. Pedig rém egyszerű. A bank rendelkezik x pénzzel, amire ő kiadhat 10x mennyiségű kölcsönt. Mert neki csak két gombnyomás, és úgyis visszakapja. Te meg úgysem fogsz bemenni a bankba és megnézni, hogy valóban van-e annyi tartalék, de ha akarnál sem tehetnéd meg. Mert te nem vagy más ebben a világban, mint egy egyszerű adósrabszolga. Szóval amire ki akarom hegyezni ezt az egészet, az az, hogy a világ sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, és mégis sokkal bonyolultabb. Nem uralhatsz semmit, ha megveszed, csak akkor, ha megérted. 
Szeretnék tehát mindenkit arra buzdítani, hogy olvasson, olvasson, olvasson. De ne csak bambán meredjünk a képernyőre demotiválón vagy youtube-on röhögni. Igaz, hogy az internet 99%-a szemét, de az 1%-ára is kevés egy élet.

Szólj hozzá!

Címkék: pénz világ válság globalizáció kamat pénzrendszer uzsora

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeriember.blog.hu/api/trackback/id/tr773220581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása